Let ECMO z Rumunska do Německa

Minulý týden jsme byli v práci jménem německé nemocnice: měl tam být vyzvednut pacient z Bukurešti a převezen do Německa. Zvláštností této mise bylo, že pacient trpěl akutním selháním plic, a proto vyžadoval extrakorporální membránovou oxygenaci (ECMO). Zde zařízení ECMO částečně nebo úplně přebírá funkci poškozených plic, aby se mohly zotavit.

ECMO-Gerät

Zařízení ECMO jsou poměrně vzácná. V souladu s tím nebyl žádný k dispozici na místě v Bukurešti a německá klinika musela k letu použít vlastní stroj. Protože byl zásadní čas, měl by být pacient přepraven ve stejný den.

Rychlá doba reakce

Žádný problém pro naše zkušené letových projektanty: během několika hodin jsme zajistili sanitní letoun typu Cessna Citation 680 Sovereign, který čekal na nejbližším letišti. Kromě zařízení ECMO jsme poskytli klientovi také tým lékařů, který se o pacienta staral. Do týmu jsme přidali záchranáře, který byl schopen pomoci specializovaným lékařům v jakékoli situaci. Večer téhož dne klient odletěl do Bukurešti.

Zde přistála sanitka na mezinárodním letišti Băneasa. Ve srovnání s nejdůležitějším letištěm v Bukurešti, mezinárodním letištěm Henri Coandă, je Băneasa menší, ale blíže k centru rumunského hlavního města – to je velká výhoda vzhledem ke zvláště časově kritické povaze této mise.

Transfer pacienta do Německa

Lékařský tým jel do nemocnice, aby připojil pacienta k zařízení ECMO. Poté lékaři a pacient jeli společně na letiště. Zde byl pacient připraven a vydal se zpět do Německa, jakmile byli lékaři a pacient bezpečně na palubě.

Již v časných ranních hodinách následujícího dne mělo naše sanitní letadlo přistát v Německu. Z letiště jel pacient přímo na cílovou kliniku, takže jsme mohli přivést let sanitky k rychlému a pro naše klienty velmi uspokojivému závěru.

Kontaktujte nás

Nerozumíte něčemu nebo nám chcete zaslat nezávazný dotaz? Pak nás můžete zkontaktovat každý den nonstop.

Kontaktujte nás