Transplantace jater v zahraničí

Doba čtení: 2 minut

Je obecně známo, že člověk nemůže žít bez srdce, jater, plíce. Každá nemoc, která způsobí úplné selhání některého z těchto orgánů, vede k úmrtí. V případě selhání je transplantace jater jediná metoda, která umožňuje správnou funkci toho orgánu. Historie klinických transplantací začíná v roce 1963 díky týmu profesora Thomasa E. Starzla. z Denveru. V samotně Evropě je téměř 100 center, která se zabývají transplantacemi jater. Často je problémem příliš malé množství center a transplantačních týmů a finanční prostředky, které poskytuje (nebo ne) ministerstvo zdravotnictví. Tohle způsobí, že transplantace jater je populární řešení v zahraničí. Jak často se provádí taková operace, kam nejčastěji nemocní cestují za tímto účelem do zahraničí a jak organizovat zdravotnickou dopravu?

Transplantace jater

V případě některých evropských zemí není moc center, ve kterých je možné provést transplantaci jater. Např. v Polsku jsou jen dvě hlavní místa pro transplantaci, a transplantovaných pacientů je cca 80-90 za rok. Je to velmi nízký počet vzhledem k tomu, že transplantaci potřebuje mnohem víc osob. Jeden chirurg transplantolog není schopen operovat několikrát za měsíc. Problém není v nedostatku prostředků a dárců, ale v příliš malém množství transplantačních týmů. Přímo po zákroku je chirurg často u svého pacienta až k okamžiku, když už nebude riziko odmítnutí nebo případných nesrovnalostí. Další důležitá otázka je doba čekání na transplantaci jater. Příkladem je Polsko, kde se na transplantaci jater čeká v průměru 4-6 měsíců, co může být příliš dlouhá doba pro mnohé nemocné osoby. Tehdy stojí za to vzít do úvahy možnost transplantace jater v jiném evropském státu.

Transplantace jater v zahraničí

Země, které jsou v popředí transplantací jater, jsou Francie, Německo, Spojené království a Španělsko. Tam potenciální pacienti cestují nejčastěji, protože klinik, které se specializují na transplantaci, je mnohem více. A i v situaci transplantace ve vlastní zemi se stane, že je třeba do zahraničí odcestovat záchranným vrtulníkem po orgán, pokud by nebyl přijat u pacienta. Když se transplantace jater v zahraničí zdá být jedinou opcí, protože „nás tlačí čas“, rozhodně by neměly být žádné pochybnosti. Ne vždy může transplantace jater počkat. V situacích, kdy se vyžaduje pro těžce zraněné osoby (např. po nehodách), a její provedení není možné lokálně v určitém okamžiku, mělo by se okamžitě odcestovat do některé zahraniční kliniky. Tohle umožňuje mezinárodní zdravotnický transport, o kterém si přečtete v další části textu.

Kolik stojí transplantace jater?

Velmi důležitá věc jsou náklady na transplantaci jater. Je pravda, že zachráněný život je nevyčíslitelný (s dobrými játry přežije příjemce dlouho, i 20 let), avšak během přípravy na transplantaci jater stojí za to brát v úvahu finance. V Polsku jsou sice transplantace financovány Národním zdravotním fondem, avšak tohle souvisí s mnohém delší dobou čekání.

A kolik stojí transplantace jater v zahraničí? V USA je cena až 12 000 dolarů. V Německu je v průměru 577 100 (také v přepočtu na dolary), Ve Spojeném království 12 279 liber. Náklady na transplantaci jater v zahraničí jsou rozloženy na zákroky, které předcházejí transplantaci. Patří k nim odnětí orgánů, přijetí do nemocnice, volba transplantologa, transplantace a také 180 dnů péče již po transplantaci a poplatky za imunosupresní léky. Jedná se o průměrné ceny, které se mohou lišit u každého pacienta.

Proč stojí za to využit zdravotnický transport a jak jej zorganizovat?

Zdravotnická doprava do zahraničí za účelem transplantace jater je nejlepší možná opce, aby se mohla rychle provést nutná operace. Vztahuje se především na osoby po těžkých nehodách, které akutně potřebují zdravá játra, ale i takové osoby, které nebyly účastníky nehod a přesto je stav jejich jater velmi špatný. Centrum pro sanitní lety organizuje zdravotnický letecký transport do téměř každého místa ve světě. Pacient se nemusí trápit věcmi, které souvisí s dokumentací cesty nebo potřebnými formalitami v zahraničních nemocnicích. Náš tým a dlouholeté zkušenosti v odvětví zdravotnického leteckého transportu nám umožňují přímo komunikovat s pacienty v každém okamžiku, jejich blízkými osobami a zahraničním zdravotnickým personálem.

Máte nějaké otázky?

Pokud se chcete dozvědět více o zdravotnické dopravě letadlem, kterou organizujme, seznamte se naším seznamem nečastějších otázek (FAQ).

Kontaktujte nás

Členové našeho týmu jsou pro vám dostupní 24 hodin denně, 7 dnů v týdnu. Jsou připravení vám odpovědět na každou vaši otázku. Můžeme rychle zorganizovat soukromý zdravotnický let po celém světě.

Kontaktujte nás