Potíže s pneumonií

Doba čtení: 3 minut

Je to druhé nejčastější infekční onemocnění na světě po průjmu. Na klinikách a v nemocnicích jde z hlediska frekvence o stejnou četnost jako infarkt nebo cévní mozková příhoda.

Ale co přesně je pneumonie?

Název nemoci mluví za vše, jedná se o zánět plicní tkáně, a to buď jednostranně, pouze na jedné plíci, nebo oboustranně na obou plicích. Ve skutečnosti mají lidé dvě plíce a tyto dvě plíce fungují nezávisle na sobě. Obě plíce jsou však zásobovány kyslíkem pouze z dýchání průdušnicí. Průdušnice je také bránou pro bakterie a viry, které mohou zase způsobit zápal plic.

Ve skutečnosti hrají při pneumonii hlavní roli bakterie, zejména takzvané pneumokoky, které způsobují přibližně polovinu všech plicních infekcí. Viry, včetně aktuálně se šířícího koronaviru, se na vzniku pneumonie podílejí pouze asi z 25 %. Téměř vždy jsou to bakterie, které spolu s viry, jako je virus chřipky, vyvolávají superinfekci.

Lungenentzündung

Zanícené části plicní tkáně jsou jen neúplně schopné absorbovat kyslík z dýchání a předávat jej do červených krvinek, které zásobují vnitřní orgány. Nasycení kyslíkem v krvi poklesne, což je zvláště závažný problém v letadle.

Proč je létání se zápalem plic problém?

Když proudovým letadlem ve výšce kolem 10 000 m míříme k cíli rychlostí téměř 1 000 km/h, jsme v umělé atmosféře. Moderní proudové letadlo pro cestující je létající přetlaková kabina, která je také obohacena kyslíkem. Ale atmosféra v kabině pod tlakem není úplně to, co většina lidí používá k dýchání, když normálně žijí ve výšce 0 m, přímo u moře, nebo možná 800 m nad mořem. V této oblasti, kde žije přibližně 95 % celého lidstva, je tlak vzduchu mezi 1013 hPa (hektopascalů) a 914 hPa.

Tento tlak vzduchu zajišťuje, že lidé mohou absorbovat dostatek kyslíku plícemi, aby byl přísun 100% bezpečný. Čím výše osoba stoupá, tím nižší je tlak vzduchu a tím obtížnější je pro plíce a srdce přijímat dostatek kyslíku ze vzduchu, jednoduše proto, že tlak vzduchu neodpovídá obvyklé úrovni. Lidé mohou trénovat svá těla tak, aby se přizpůsobili nízkému tlaku vzduchu, jako je Reinhold Messner, který bez kyslíkového zařízení zdolal Mount Everest, nejvyšší horu světa s výškou 8 848 m, ale běžný cestovatel tyto dovednosti obvykle nemá.

Sea-Level

Díky přetlakové kabině odpovídá tlak vzduchu v proudovém letadle nadmořské výšce kolem 2 500 m, kde je tlak vzduchu pouze 735 hPa. Pro většinu lidí to znamená, že nasycení kyslíkem v jejich krvi klesne na přibližně 90 %. To pro zdravé lidi není problém, zejména proto, že spotřeba kyslíku vsedě je poměrně nízká. Letová posádka je na to také zvyklá.

U osoby s pneumonií to však znamená, že saturace kyslíkem, která již v důsledku onemocnění poklesla, klesne na kritickou úroveň pod 90 %. Skutečnost, že přetlaková kabina v letadle pro cestující není postavena tak, aby odpovídala tlaku vzduchu od 0 do 800 m, je způsobena hmotností. Aby bylo možné natolik zvýšit vnitřní tlak, bylo by nutné vyztužit letadlo, ale to by bylo na úkor vzletové hmotnosti a samozřejmě také spotřeby. Ale existuje dobré řešení toho, jak létat se zápalem plic nebo jak se dopravit sanitním letem ze zahraničí.

Létání s pneumonií na úrovni hladiny moře

Každý, kdo onemocní zápalem plic na dovolené nebo na služební cestě v zahraničí, je ošetřujícími lékaři obecně klasifikován jako nezpůsobilý k letu. To znamená, že infekce se musí nejprve léčit v příslušné zemi, dokud nebude pacient opět způsobilý k letu. Ale to může být dvojsečná zbraň. Pneumonie je velmi závažné onemocnění, které vyžaduje velmi intenzivní lékařské ošetření, které není v každé zemi zaručeno na stejné vysoké úrovni. Na jedné straně existuje riziko nedostatečného přísunu kyslíku během letu domů a na druhé straně nedostatečná lékařská péče v destinaci.

Cesta z tohoto dilematu je takzvaný let na úrovni hladiny moře. Zde je název spíše v přeneseném smyslu. V této speciální formě letecké dopravy se používá speciální sanitní letadlo, které má přetlakovou kabinu, která umožňuje tlak vzduchu odpovídající hladině moře i v cestovní nadmořské výšce 9 000 m.

Přestože ke kolísání tlaku vzduchu dochází také v sanitním letadle se speciální přetlakovou kabinou, zejména při stoupání a klesání, může je pacient kompenzovat dalším podáním kyslíku. My v Centru pro sanitní lety jsme připraveni na organizaci a zajištění letadel letecké záchranné služby s kabinami pod tlakem na úrovni hladiny moře, abychom mohli rychle a bezpečně přivézt pacienty se zápalem plic domů, a to i ze vzdálených zemí.

Kolik takový let na úrovni hladiny moře stojí?

Zdraví je to nejcennější, co máme, a proto je ve skutečnosti k nezaplacení. Samozřejmě se nejprve počítají náklady a při letu na úrovni hladiny moře jsou ceny složeny z mnoha faktorů. Například kde je pacient, který má být do České republiky přivezen letem na úrovni hladiny moře? Na jedné straně je organizace přepravy na nejbližší vhodné letiště a na straně druhé, který typ letadla se používá.

Typ letadla závisí také na zdravotní péči, kterou pacient během letu potřebuje. Je dokonce možné poskytnout péči, která se jinak provádí pouze na jednotkách intenzivní péče, včetně speciálně vyškolených leteckých lékařů. Nakonec v místě určení v České republice jde o optimální zajištění sanitky z letiště na kliniku, případně použití vrtulníku, pokud to zdravotní stav nemocného vyžaduje. Jak je vidět, na takové složité cenové požadavky nelze odpovědět paušálním poplatkem, ale vyžaduje individuální výpočet. My v Centru pro sanitní lety využíváme své zkušenosti a naši velkou síť, abychom zajistili, že se náklady na přepravu pacientů nevymknou z rukou.

U nás v Centru pro sanitní lety jste našli správného partnera, pokud jde o organizaci repatriace. Díky našemu know-how a mnohaletým zkušenostem se stovkami transportů ze všech koutů světa zajišťujeme, že vy nebo vaši příbuzní s pneumonií budete bezpečně transportováni ze zahraničí do České republiky, z kliniky na kliniku, z postele do postele.

Kontaktujte nás

Nerozumíte něčemu nebo nám chcete zaslat nezávazný dotaz? Pak nás můžete zkontaktovat každý den nonstop.

Kontaktujte nás