Potíže s plicní fibrózou

Doba čtení: 3 minut

Pro mnoho zdravých lidí je cestování do zahraničí jedním z nejkrásnějších potěšení během dovolené, koneckonců, dnes jsou tu nejlepší podmínky pro bezstarostné cestování: Pro turisty a podnikatele je téměř každý bod na Zemi dosažitelný do 24 hodin, i když je to přes polovinu zeměkoule. Můžeme za to poděkovat modernímu leteckému provozu. Ale u některých nemocí existují omezení na nejoblíbenější formu cestování na světě, letadlo. To platí také pro některá plicní onemocnění, jako je plicní fibróza.

Co je plicní fibróza?

Lungenfibrose

Lidské plíce, nebo spíše dvě plíce, jsou ve skutečnosti velmi elastické orgány, které se za den rozšiřují a stahují přibližně 20 000krát – to je dobrých 10 000 litrů vzduchu. Plíce schematicky připomínají strom vzhůru nohama. Větvemi a větvičkami jsou průdušky, které na svých koncích nebo špičkách míří do alveol, kde v krevních buňkách probíhá výměna kyslíku za oxid uhličitý. Alveoly jsou zase obklopeny stabilizující pojivovou tkání. U plicní fibrózy se však tato pojivová tkáň stává problémem. Fibróza zvyšuje produkci pojivové tkáně, která ztvrdne a objeví se na ní jizvy. Její pružnost klesá a s ním i pružnost alveol, což zase více a více omezuje výměnu plynů.

Existuje mnoho příčin, které mohou vyvolat některý z různých typů fibrózy. Patří mezi ně některá léčiva proti rakovině, ale také inhalace azbestových vláken, jemný křemenný prach, alergie na bílkoviny ze sena nebo trusu holubů, a dokonce i radiační terapie používaná při rakovině plic může vyvolat fibrózu. Příznaky plicní fibrózy jsou dušnost, přetrvávající kašel, zvýšená dechová frekvence a špatná zátěžová kapacita.

Mimochodem, plicní fibróza by neměla být zaměňována s CHOPN. Toto je také chronické onemocnění plic s podobnými příznaky, ale příčiny jsou různé.

Proč může být cestování letadlem s plicní fibrózou problematické?

Když je raketa vypuštěna, musí cestovat několik kilometrů, než se skutečně dostane do vesmíru. Atmosféra Země, která obklopuje naši planetu, je silná asi 500 až 600 km. Pro ty, kteří do vesmíru nechodí, však bude záležet pouze na prvních 12 km, troposféře a tropopauze. V troposféře až do výšky asi 8 km je podíl kyslíku ve vzduchu kolem 21 %. Také v překrývající se tropopauze, ve které se pohybuje většina komerčních letadel, je obsah kyslíku jen nepatrně nižší. Ve skutečnosti, pokud jde o kyslík, dýchání by mělo vždy fungovat stejně dobře, ať už na hladině moře nebo na Mount Everestu.

Problémem je tlak vzduchu: čím blíže jsme k zemi, tím vyšší je tlak vzduchu, protože atmosféra na něj leží jako vrstva vody. Naše těla jsou přizpůsobena tomuto tlaku vzduchu od nuly (hladiny moře) do přibližně 1 500 m, v závislosti na tom, kde žijete. Lidé si také zvykají na vyšší nadmořské výšky automatickým zvyšováním obsahu kyslíku v krvi. Ale to vyžaduje čas.

Nízký tlak vzduchu se zpravidla stává problémem pro většinu lidí od 3 000 m. Znamenalo by to, že každý cestující v komerčním letadle pohybujícím se v proudovém letadle ve výšce 10 000 musí lapat po dechu? Letadla jsou ale vybavena přetlakovými kabinami, které udržují tlak vzduchu ve výšce kolem 2 500 m. Stejně jako u mnoha jiných plicních onemocnění, je u lidí s plicní fibrózou 2 500 m velmi vážným problémem, protože vytvrzení pojivové tkáně kolem alveol neumožňuje nutné zvýšení obsahu kyslíku v krvi nebo jen v malé míře. Pacienti často potřebují doplňkový kyslík, ale lékařský kyslík není v normálním letadle běžně povolen. Proto létání běžnou linkou často není možné.

Přeprava pacientů v sanitním letadle

Bombardier Learjet 35

Plicní fibróza je obvykle chronická a pomalá. Může však také ukázat relativně rychlý a závažný průběh onemocnění. Je proto docela možné, že lékaři objeví nemoc až v místě příjezdu, což ztěžuje odcestování domů s běžným dopravním letadlem. Často pak existuje potřeba vrátit se domů a učinit tak v rozumném časovém rámci, což z letadla dělá jediný rozumný dopravní prostředek. Ve skutečnosti zůstává pouze možnost zpáteční cesty v sanitním letadle se speciálním vybavením. Na palubě sanitního letadla je moderní lékařské vybavení. Dodatečný kyslík je také součástí základního vybavení.

Cestování letadlem s plicní fibrózou pomocí letu na úrovni hladiny moře

Sanitní letadlo vhodné pro let na úrovni hladiny mořevyztuženou tlakovou kabinu, která udržuje tlak vzduchu na úrovni mezi 600 až 900 metry i ve výškách 9 000 nebo 10 000 m. Kromě toho je na palubě vyškolený zdravotnický personál, který zasahuje v případě dušnosti a zajišťuje ventilaci pacienta kyslíkem. To je obzvláště nutné, protože i při zesíleném tlaku v kabině může během klesání a stoupání dojít k rychlým změnám tlaku vzduchu.

Kolik takový let na úrovni hladiny moře s proudovým sanitním letadlem stojí?

Transport osoby trpící plicní fibrózou nelze z logistického hlediska jednoduše rozdělit. Důraz je kladen na vážně nemocného člověka a kolem něj je třeba přijmout různá opatření, aby byla umožněna co nejméně komplikovaná a co nejšetrnější cesta. Pacienti potřebují zvláštní lékařskou péči. To vyžaduje odborníky, od ošetřujícího lékaře v zahraničí až po přepravu na letiště, letecký tým s příslušnou letecko-lékařskou kvalifikací, transport při příjezdu do České republiky do nemocnice, je-li to nutné, a nakonec lékařská příprava, opět pokud nutné.

Kromě toho existuje celá cestovní trasa a její plánování, ačkoli se nejedná pouze o leteckou trasu. Od místa pobytu v cílové destinaci až po místo pobytu v České republice musí být vše dobře organizováno. Do sanitního transportu jsou obvykle zapojena jak letecká, tak pozemní vozidla. Vyžaduje se přesné načasování všech zúčastněných sil, od řidičů v sanitce přes piloty až po letištní dohled v obou zemích.

Proto je každý sanitní let skutečně individuální záležitostí, jejíž nákladovou strukturu nelze spojit dohromady. Rádi s vámi projednáme váš konkrétní případ a rádi vám poskytneme spolehlivou cílovou cenu.

Zpáteční let s Centrem pro sanitní lety

Zpáteční let s tak závažným onemocněním dýchacích cest, jako je plicní fibróza, nelze jednoduše rezervovat u pokladní přepážky. K organizaci jsou potřební odborníci jako my z Centra pro sanitní lety. Díky naší globální síti a mnohaletým zkušenostem zajišťujeme bezpečnou sanitní repatriaci téměř ze všech zemí na světě.

Kontaktujte nás

Nerozumíte něčemu nebo nám chcete zaslat nezávazný dotaz? Pak nás můžete zkontaktovat každý den nonstop.

Kontaktujte nás