Potíže s otokem mozku

Doba čtení: 3 minut

Existují nemoci, které se projevují pouze jako důsledek jiné nemoci. Někdy mohou být tyto nemoci nebezpečnější než onemocnění, které je vyvolává. Patří sem také otok mozku.

Gehirnödem - CT-Bild

Co je otok mozku?

Termín otok mozku v zásadě spadá do tří různých klasifikací, které zase popisují příčinu. Například otok mozku v důsledku porodního poranění nebo traumatický otok mozku, přičemž obě příčiny obvykle okamžitě vyvolávají otok mozku a jsou rozpoznány na základě situace. S mozkovým otokem, který se vyvíjí kvůli komplikacím patologických procesů, je situace odlišná. Příčin zde může být mnoho, například:

  • Nádory
  • Otrava
  • Zánět
  • Poranění hlavy, například traumatické poranění mozku
  • Operace
  • Důsledky srdeční zástavy
  • Výsledek výškové nemoci
  • Důsledky těžké mrtvice

Edém mozku je otok mozku, kdy tekutina vstupuje do mozku prostřednictvím takzvané hematoencefalické bariéry. Ve skutečnosti jsou oběhový systém a centrální nervový systém navzájem oddělené. Příčiny uvedené výše mohou tyto bariéry poškodit. Tekutina se hromadí v mozku a tlačí na různé oblasti mozku, nebo může ovlivnit zásobování mozku krví a kyslíkem. To může vést k příznakům, jako je porucha vědomí, ale také narušení životních funkcí a vliv na motoriku. Také se obvykle mohou objevit silné bolesti hlavy v důsledku zvýšeného intrakraniálního tlaku.

Pokud je edém mozku diagnostikován lékařem, může být pacient léčen různými způsoby, v závislosti na velikosti edému a jeho umístění v mozku. Někdy stačí zvednout horní část těla a podat určité osmotické léky, ale může to také vést k přemístění drenáže nebo dokonce k trepanaci, otevření lebky.

Proč je létání s otokem mozku problém?

Je vzácné, aby osoba s diagnostikovaným mozkovým edémem nastoupila do letadla sama. Diagnóza je zpravidla následována hospitalizací, a i když je edém jen mírný a je léčen léky, měl by lékař urgentně pacientovi doporučit, aby neletěl.

Problém, který může nastat při cestování vzduchem, je způsoben nedostatečným tlakem vzduchu v kabině cestujících. Moderní trysková letadla mají přetlakové kabiny, jejichž vnitřní tlak odpovídá nadmořské výšce 2 500 až 3 000 m při cestovní výšce asi 10 000 m. Bez takové přetlakové kabiny by všichni cestující museli nosit kyslíkové masky a tlakový oblek. Uměle generovaný tlak vzduchu 2 500 až 3 000 m nad mořem je však není problém pro zdravého člověka.

Barometer

Pro osobu s mozkovým edémem může být mírný pokles tlaku vzduchu ve srovnání s vyšším tlakem vzduchu, při kterém otok vznikl, zničující. Pokud se například pacient s mozkovým edémem dostane do letadla ve Frankfurtu nad Mohanem, je tlak vzduchu v nulové výšce kolem 1 000 hPa nebo 98,7 % tlaku vzduchu. V letadle, které vzlétlo, je tlak vzduchu pouze mezi 735 a 692 hPa nebo kolem 70 %. Tlak vzduchu je proto snížen o téměř 19 %. V souladu s tím se mozkový edém rozšíří, i když ne ve stejné míře, protože lidské tělo je samo o sobě jakýmsi tlakovým oblekem, ale stačí několik milimetrů ke zvýšení tlaku na mozek do takové míry, že se příznaky zhorší a může to být život ohrožující.

Jak může být pacient s mozkovým edémem přepravován na velké vzdálenosti?

Pokud lidé dostanou mozkový edém na dovolené nebo na služební cestě v zahraničí a ošetřující lékaři jsou pro repatriaci, aby se zvýšila šance na uzdravení ve známém prostředí pacienta, je to možné pouze letem na úrovni hladiny moře.

Pojem let na úrovni hladiny moře popisuje let se speciálně vybaveným letadlem, které má vyztuženou kabinu pro cestující, ve které lze generovat vyšší tlak vzduchu. V porovnání s běžným proudovým letadlem, v jehož kabině je tlak vzduchu, který odpovídá přibližně 2 500 až 3 000 m nad mořem, v letadle se zesílenou tlakovou kabinou je tlak vzduchu, který generuje nadmořskou výšku 800 až 900 m nad mořem. Tím se zabrání riziku rozšíření edému mozku na akutně škodlivou úroveň.

Letadlo navíc zůstává pod obvyklou cestovní výškou, která zase závisí na příslušné trase letu. Existují různá sanitní letadla, která jsou vybavena odpovídající přetlakovou kabinou a umožňují návrat pacientů do České republiky i ze vzdálených zemí. Tato letadla mají samozřejmě odpovídající lékařské vybavení a zdravotnický personál, který se o pacienta během letu stará.

Co stojí let na úrovni hladiny moře v sanitním letadle?

Taschenrechner und Stethoskop

Repatriace ze zahraničí v sanitním letadle vybaveného vyztuženou přetlakovou kabinou je velmi individuální záležitostí. Organizace takového letu zahrnuje zohlednění různých faktorů.

Je třeba zodpovědět mnoho otázek a najít vhodné řešení. To se zřídka provádí pomocí standardního postupu, ale vyžaduje to, abyste se do situace dostali znovu a znovu. Nemocný člověk musí být přeložen z postele někde na světě na postel v nemocnici doma. Z těchto důvodů neexistuje obecná odpověď na otázku nákladů na leteckou záchrannou službu, ale pouze až když jsme s vámi projednali váš případ.

V rámci konzultace s vámi rádi vyjasníme nejdůležitější otázky, jako je trasa letu, zdravotní situace, požadovaná letadla, doba trvání a počet doprovázejících osob.

Proč je Centrum pro sanitní lety tím správným partnerem?

V zásadě: Organizace něčeho mimořádného je nejjednodušší pro lidi, kteří se s mimořádnými případy vypořádávají každý den a dělají to roky. Přesně to dělá tým v Centru pro sanitní lety, který vybudoval síť partnerů a kontaktů, které sahají po celém světě. Řídicí středisko Centra pro sanitní lety může komunikovat rychlými oficiálními kanály, na což laik někdy potřebuje týdny nebo měsíce. Tohoto času však v případě nouze obvykle není dost. Spíše je často k dispozici pouze několik dní k uspořádání sanitního letu. To je důvod, proč je Centrum pro sanitní lety tím správným partnerem, aby byl váš případ úspěšný.

Kontaktujte nás

Nerozumíte něčemu nebo nám chcete zaslat nezávazný dotaz? Pak nás můžete zkontaktovat každý den nonstop.

Kontaktujte nás