Létání s nachlazením

Doba čtení: 2 minut

Kašel, rýma, chrapot. Tři známé hlášky, které jsou často zmiňovány v souvislosti s nachlazením. Každý dospělý člověk ve střední Evropě je průměrně 1-2x ročně postižen nachlazením a snáší příznaky víceméně statečně a vždy s heslem, že nachlazení trvá zhruba týden.

Ale co je to vůbec nachlazení?

Slovo nachlazení nepochází z lékařského světa, ale obecně popisuje zdravotní stav. V lékařství se hovorovým nachlazením nebo „chřipkovou infekcí“ rozumí infekční onemocnění, které postihuje sliznice nosu, krku a/nebo průdušek.

Spouštěče jsou viry, které buď přenášejí lidé, kteří jsou již infikováni dýchacími cestami nebo jako stěrová infekce, nebo jsou již v krku a jsou aktivovány například studeným průvanem. Na infekci průdušek nebo dýchacích cest se kromě virů mohou podílet i bakterie. V takových případech se mluví o superinfekci.

Příznaky nachlazení jsou velmi rozmanité a v žádném případě se nevyskytují vysloveně pouze při nachlazení. To může zahrnovat:

  • Ucpaný nos
  • Rýma
  • Chrapot
  • Bolest krku
  • Horečka
  • Kašel
  • Otupělost
  • Bolest hlavy

Někdy jsou přechody do jiného klinického obrazu tekuté. Nachlazení se může vyvinout v zápal plic, akutní infekce středního ucha nebo infekce dutin.

Proč se létání s nachlazením nedoporučuje?

Existují alespoň dva důvody proti létání, pokud jste nachlazení: Na jedné straně jsou oteklé sliznice v nosohltanu. Ale je tu spojení se středním uchem. I když je to těžko představitelné a nabízí se otázka, co má společného nos s ušima, toto spojení vlastně slouží k ventilaci středního ucha. Když jsou sliznice oteklé, je tento průchod, nazývaný trubice, částečně nebo úplně ucpaný. To je tubární katar.

Problém s létáním je ten, že při sestupu nebo přiblížení k přistání vzniká tlak na uši. Normálně lze tlak ve středním uchu vyrovnat zíváním, žvýkáním žvýkačky nebo štípnutím nosu. Ne vždy to však funguje s ucpanou trubicí. To může mít za následek trvalé poškození vnitřního ucha.

Létání obvykle není problém při mírném nachlazení, ale může být nebezpečné, pokud je oteklá sliznice průdušek. Není neobvyklé, že na začátku průduškového kataru je nachlazení. V případě průduškového kataru se v průduškách hromadí hlen, který se běžně vykašlává. Současně je omezena funkce plic.

Viskózní hlen brání výměně vzduchových vaků na koncích průdušek. Tlak vzduchu v letadle je nízký, což odpovídá výšce asi 2500 m n.m. . Pro zdravého nebo mírně nemocného člověka to není problém, pro lidi s bronchiálním katarem to může být problematické: Nízký tlak vzduchu způsobuje zvýšení dechové frekvence, která je již kvůli kataru vyšší než obvykle. Navíc je zde celkově špatný stav kvůli dalším příznakům nachlazení. To vše se může za určitých okolností negativně projevit na srdci, zejména pokud má cestující již dříve existující onemocnění, kouří, nesportuje a má nadváhu.

V nouzi leťte bezpečně sanitním letem, i když jste nachlazení.

Není-li nachlazení dobře vyléčeno, může být v některých případech spouštěčem vážných onemocnění, které může úlet zhoršit. Občas se ale úletu nevyhne, i když je „velká“ zima. U sanitního letu lze riziko snížit natolik, že nebezpečnou situaci lze klasifikovat jako menší.

V případě potřeby lze v sanitním letadle použít takzvaný let na hladině moře, aby se zabránilo poklesu tlaku vzduchu způsobenému zvýšením výšky. Na jedné straně je použita zesílená přetlaková kabina, ve které zůstává atmosférický tlak pod kritickou hodnotou. Na druhou stranu nelétají ve výškách, jaké používají osobní letadla.

To má na jedné straně za následek mnohem nižší tlak ve vnitřním uchu při přiblížení na přistání a na druhé straně nižší zátěž dýchacích cest. Během sanitního letu je navíc k dispozici zdravotnický personál a příslušná lékařská technika, která dokáže řešit případné kritické situace a předejít následným škodám na zdraví.

Kolik stojí sanitní let?

V případě sanitního letu lze na otázku nákladů odpovědět pouze na základě konkrétních údajů. Situace je u každého sanitního letu natolik odlišná, že nelze dát obecnou odpověď. Pro přesný výpočet jsou důležité různé parametry:

  • trasa letu
  • naléhavost
  • stav pacienta
  • počet doprovázejících osob
  • pozemní doprava

Na základě těchto faktorů vypočítáme cenu za vaši individuální přepravu pacienta.

Velitelství sanitního letu, profesionálové v organizaci letů letecké záchranné služby

Rychlé zajištění vhodného sanitního letadla včetně posádky a zdravotních asistentů, vybavení zaměřeného na pacienta se správnou lékařskou technikou a vyjasnění úředních otázek i povolení na příslušných letištích. Sanitní letadlo má v tomto dlouholeté zkušenosti a vybudovala vynikající síť pro organizaci sanitního letu i během jednoho dne.

Kontaktujte nás

Nerozumíte něčemu nebo nám chcete zaslat nezávazný dotaz? Pak nás můžete zkontaktovat každý den nonstop.

Kontaktujte nás