Fit to Fly?

Doba čtení: 3 minut

Kdy je třeba zkontrolovat způsobilost k letu?

V případě akutního onemocnění, chronických zdravotních problémů nebo během těhotenství často vyvstává otázka, zda je cestující způsobilý létat. Před osvědčením způsobilosti k letu musí být  pečlivě zkontrolována zdravotní situace cestujícího. Ale kdo je zodpovědný za tento test? A které nemoci jsou obzvláště časté při způsobování problémů? Odpovídáme na nejdůležitější otázky.

Způsobilost k letu v dopravním letadle

Ve většině případů dosáhne letadlo cestovní výšky více než 12 000 metrů. Mimo letadlo je v této výšce extrémně řídký vzduch. Tlak vzduchu uvnitř kabiny pro cestující je technicky upraven, stále však odpovídá tlakovým podmínkám na vrcholu hory v nadmořské výšce 2 400 metrů. To pro zdravé cestovatele není problém.

Na druhou stranu, pokud je cestující nemocný nebo oslabený, mohou nastat zdravotní komplikace: Méně vzduchu obsahujícího kyslík v letadle může mít negativní dopad, například pokud cestující trpí onemocněním plic. Kromě toho tlakové podmínky v letadle zajišťují, že se vzduchové kapsy v těle rozšiřují, čehož je třeba se některými klinickými obrazy vyhnout. Vážné infekční nemoci, různé problémy duševního zdraví a nedávné operace mohou také vést k tomu, že pacient nebude považován za způsobilého k letu.

V akutních situacích je také třeba poznamenat, že lékařská péče v dopravním letadle je u těžce nemocných pacientů často nedostatečná. Je pravda, že pacient může cestovat s palubním záchranářem či doktorem, který má s sebou záchranné lékařské vybavení. Instalace lehátka pro pacienta je za určitých okolností také možná, aby se umožnil transport v poloze vleže. To však pacientům na jednotce intenzivní péče nestačí.

Kdo rozhoduje?

Konečné rozhodnutí o způsobilosti k letu nespočívá na ošetřujícím lékaři ani na praktickém lékaři pacienta. Může pouze potvrdit, že pacient je způsobilý létat z jeho pohledu. Poslední slovo má letecká společnost, i když není vázána rozhodnutím lékaře.

Globus mit Stethoskop

Cestujícím, kteří jsou nemocní, je proto mimořádně vhodné kontaktovat leteckou společnost předem a ujasnit si, zda jsou způsobilí k letu. Za tímto účelem vyžaduje lékařská služba letecké společnosti písemné informace o zdravotním stavu pacienta, které je obvykle nutné zadat ve zvláštním formuláři. Na tomto základě, rozhodnutí, zda pacient je způsobilý k letu, je vydáno povolení s dobou zpracování 1-2 dnů. Každá letecká společnost se řídí vlastními pokyny.

Ani toto posouzení však není závazné. Pokud se stav pacienta v den letu liší od toho, co bylo popsáno předem, může jej kapitán odmítnout vzít s sebou. Při svém rozhodnutí se zavazuje výhradně k blahobytu svých cestujících – včetně nemocných cestujících. Neexistuje tedy žádné zákonné právo vzít pacienta s sebou.

Lékařsky doprovázený plánovaný let

V mnoha případech je pacient v zásadě způsobilý k letu pro přepravu běžnou linkou, ale během letu také potřebuje lékařskou podporu. Za těchto okolností může být pacientovi poskytnuta lékařská letuška – obvykle lékař nebo zdravotník. Pokud si pacient může sednout, obvykle cestuje v business třídě: díky většímu pohodlí je jeho přeprava pohodlnější, a tudíž i šetrnější. Kromě toho má lékařská letuška větší volnost pohybu a činnosti, když je vyžadován zásah.

Pokud lze pacienta přepravovat pouze vleže, musí být v letadle zabudováno speciální lůžko pro pacienta. Oddělený od ostatních cestujících závěsem na ochranu soukromí může nemocný cestující pohodlně ležet, zatímco lékařská letuška se stará o jeho pohodu. Mnoho leteckých společností se však vyhýbá úsilí, které pro ně instalace lůžka pro pacienta znamená. Proto se tato takzvaná nosítka většinou používají pouze na dálkových letech.

Vhodný k letu v sanitním letadle

Sanitární letadlo může stále přepravovat mnoho pacientů, i když transport na běžné lince není možný. Zde tedy musí být splněno méně požadavků, aby bylo možné létat. Díky vybavení intenzivní péče na palubě mohou být i vážně nemocní cestující stále bezpečně přepravováni. Pacienta navíc doprovázejí pouze lékaři – nikoli nezúčastnění cestující, kteří musí být chráněni před infekcí.

V neposlední řadě lze tlak v kabině sanitního letadla v případě potřeby regulovat tak, aby to nemělo žádný dopad na zdraví pacienta. Za tímto účelem se provádí takzvaný let na úrovni mořské hladiny, při kterém lze tlak v kabině udržovat na úrovni země pomocí technických opatření a snížené letové výšky.

Kdo rozhoduje?

I při přepravě pacienta v sanitním letadle není rozhodující, zda praktický lékař nebo ošetřující lékař v místě pobytu vyhodnotí pacienta jako způsobilého k letu. Často neznají možnosti na palubě letecké záchranné služby dost dobře na to, aby mohli učinit informované rozhodnutí. Někteří lékaři se také řídí ekonomickými úvahami a odmítají způsobilost k letu, protože chtějí sami pokračovat v léčbě. Takové rozhodnutí však není závazné.

Pouze ošetřující letový lékař rozhodne, zda pacient dostane povolení k letu. Nakonec letecký lékař přebírá také lékařskou odpovědnost za leteckou přepravu pacientů. Vzhledem ke své specializaci v oblasti letecké medicíny a dlouholetých praktických zkušeností letový lékař může nejlépe posoudit možnost převézt pacienta.

Transport sanitkou v letecké sanitce

Přepravu v sanitním letadle lze flexibilně organizovat: Koneckonců, tyto specializované stroje mohou přistávat také na regionálních letištích, a jsou proto v případě potřeby k dispozici v blízkosti pacienta. Sanitní let může často letět ve stejný nebo následující den.

Na palubě najde pacient podmínky, které by na moderní jednotce intenzivní péče očekával. Vybavení sanitního letadla lze optimálně přizpůsobit klinickým potřebám pacienta. Za lékařskou péči odpovídá zkušený a dobře koordinovaný tým leteckého lékaře a zdravotníka. Sanitní letadla se používají hlavně na mezinárodních letech. Obvykle se dělá provedena mezinárodní repatriace nebo by pacient mohl chtít, aby byl sanitním letem převezen do zahraničí, aby tam mohl být ošetřen těmi nejlepšími lékaři na světě ve svém oboru.

Váš spolehlivý partner pro sanitní lety

Pokud potřebujete let s lékařskou péčí, jsme vaším spolehlivým partnerem. Náš zkušený tým vám rád poradí podle vašich možností a našeho lékařského oddělení a použije zdravotnickou dokumentaci pro kontrolu, zda a za jakých okolností je pacient způsobilý na let. Váš sanitní let zorganizujeme rychle a spolehlivě – včetně veškeré nezbytné pozemní dopravy díky naší službě „z postele do postele“.

Kontaktujte nás

Nerozumíte něčemu nebo nám chcete zaslat nezávazný dotaz? Pak nás můžete zkontaktovat každý den nonstop.

Kontaktujte nás