Cévní mozková příhoda v zahraničí: často se doporučuje rychlá repatriace

Doba čtení: 2 minut

Mrtvice na dovolené

Náhlé nemoci, jako je mrtvice, se mohou objevit také během cesty na dovolenou či při pracovní cestě.

V případě cévní mozkové příhody již nejsou části mozku zásobovány dostatečným množstvím krve. To může mít hrozné následky a v nejhorším případě nenávratně poškodit postižené oblasti mozku.

Odpovídajícím způsobem by měla být první pomoc poskytnuta rychle v případě cévní mozkové příhody, a to i na dovolené, protože čím dříve je pacient s cévní mozkovou příhodou léčen, tím větší je šance na přežití bez dalšího poškození. Okamžitě vytočte číslo tísňového volání a vyhledejte lékařskou pomoc. Ale i po akutní péči je správné zacházení s cévní mozkovou příhodou zásadní, aby se zabránilo následnému poškození nebo aby se poškození alespoň udržovalo co nejnižší.

Schlaganfall im Ausland: Schneller Rücktransport kann Folgeschäden mindern

Příznaky mozkové mrtvice

Každá mrtvice je velmi vážná nemoc. Příznaky mohou být velmi odlišné. Často však lze pozorovat následující příznaky:

  • Jednostranné ochrnutí nebo snížená síla v rukou a nohou
  • Poruchy řeči
  • Závrať
  • Jednostranná necitlivost
  • Vizuální poruchy
  • Problémy s porozuměním
  • Poruchy rovnováhy
  • Bezvědomí
  • Silná bolest hlavy

Pokud se u vás tyto příznaky objeví, měli byste okamžitě zavolat sanitku, i když jste v zahraničí. Číslo proto vždy mějte připravené, abyste mohli rychle reagovat. V zahraniční nemocnici může lékař stanovit diagnózu a poskytnout první pomoc. Následná léčba je rovněž nezbytná v případě menší cévní mozkové příhody, aby se zabránilo následnému poškození. K zajištění optimální rehabilitace se důrazně doporučuje rychlý návrat na odbornou kliniku.

Cévní mozková příhoda: rychle se vraťte domů s Centrem pro sanitní lety

Zejména v případě cévní mozkové příhody je důležité, důležité, aby rehabilitace proběhla co nejrychleji, aby se minimalizovalo následné poškození.

Čím rychleji si pacient natrénuje své jazykové a pohybové dovednosti, tím větší jsou šance na téměř normální život po cévní mozkové příhodě. Jak ale lze organizovat rychlou repatriaci pacienta po cévní mozkové příhodě v zahraničí, pokud již není možné se vrátit jinak?

Praktický příklad: repatriace po mrtvici v sanitním letadle

Ambulanzflugzeug

V jiném případě rekreant utrpěl mrtvici na pláži Belek v Turecku. Byl převezen do nemocnice v Antalyi, kde mu byla poskytnuta odpovídající primární péče. I v Turecku však ošetřující lékaři doporučili další léčbu doma, aby byly následné škody co nejnižší.

Centrum pro sanitní lety se spojilo s ošetřujícími lékaři a zorganizovalo  rychlý transport pomocí sanitního letadla do jednoho dne. Díky zdravotnickému personálu a modernímu vybavení na palubě by bylo možné zasáhnout kdykoli během mimořádné události.

Dovolená po mrtvici

Každý, kdo již prodělal cévní mozkovou příhodu a byl úspěšně rehabilitován, by si měl pečlivě vybrat místo pro dovolenou, aby se zabránilo další cévní mozkové příhodě. Například středisko by nemělo být výše než 600 metrů nad mořem. Cestující by se navíc měli na dovolené vyhnout nadměrnému vystavení slunci a extrémnímu teplu.

Zůstaňte většinou ve stínu a ujistěte se, že pijete dostatek tekutin. Při příjezdu by řidiči měli dbát také na to, aby se během hlavní cestovní sezóny nepřetěžovali nebo se nedostali do situací extrémního stresu.

Cestování letadlem je méně stresující než dlouhé cesty autem, ale létání s sebou nese rizikový faktor změn tlaku. Zejména při stoupání a klesání dochází ke kritickým změnám tlaku vzduchu, které mohou způsobit zvýšení krevního tlaku. Během letu pravidelně vstávejte, abyste podpořili krevní oběh.

Kontaktujte nás

Nerozumíte něčemu nebo nám chcete zaslat nezávazný dotaz? Pak nás můžete zkontaktovat každý den nonstop.

Kontaktujte nás