Transport sanitkou s koronavirem: V sanitním letadle domů

Doba čtení: 3 minut

Koronavirus se bude i v roce 2021 nadále týkat celého světa: očkování v EU je pomalé a mnoho zemí po celém světě nadále hlásí řadu nových případů. Některé nové mutace se ukázaly být ještě nakažlivější a nebezpečnější než původní varianta. Proto byla v mnoha zemích přijata dalekosáhlá opatření, včetně omezení cestování.

Krankentransport mit Coronavirus: Frau mit Mundschutz

Mnoho cestujících však na dovolené unikne z tvrdé reality korony, pokud to dovolí současná cestovní omezení. Služební cesty navíc budou ve většině případů probíhat beze změny. I přes všechna preventivní opatření může opět dojít k infekci COVID-19. Jelikož stále více zemí původu vyžaduje negativní test pro opětovný vstup, je v zemi cestování možná stále patrná možná infekce.

V tomto případě rychle vyvstává otázka sanitního transportu domů: Vzhledem k rychlému šíření viru je mnoho klinik na místě již na hranici svých kapacit a důvěra v domácí zdravotní systém je u většiny infikovaných lidí mnohem vyšší. Problémy s komunikací a touha po podpoře od přátel a rodiny mohou také zvýšit touhu po repatriaci pacienta ze zahraničí. I když není nutné lékařské ošetření, stačí umístit do karantény, rychle se cítíte uvězněni v zemi bydliště a chcete se vrátit domů.

Může pacient s koronavirem létat?

Vzhledem k vysokému riziku infekce nesmí pacient s podezřením na koronavirus nebo potvrzené onemocnění cestovat domů běžnou linkou, i když nevykazuje žádné příznaky. K přepravě nemocných domů lze použít pouze sanitku. Zde se o pacienta může starat jako na moderní jednotce intenzivní péče. Náš zdravotnický personál nejprve zkontroluje zdravotní stav pacienta a poté rozhodne, zda jej lze přepravovat v sanitním letadle. Jakmile naši letečtí lékaři souhlasí s převozem, začne repatriace pacienta. Funguje následovně: Zkušený letecký lékař odpovídá za lékařskou bezpečnost na palubě a používá nejmodernější vybavení.

Sanitkní letadla lze rychle nasadit kdekoli na světě. Přistávat můžete nejen na mezinárodních letištích, ale také na menších regionálních letištích. To vám umožní přivést pacienta velmi blízko k přijímající nemocnici, kde je nutný pouze krátký pozemní transport. Sanitní letadlo může být zpravidla nasazeno ve stejný den nebo následující den.

Samozřejmě musí být zajištěna schopnost pacienta přepravovat také pro let v tryskovém sanitním letadle. Za tímto účelem letový lékař zkontroluje lékařskou dokumentaci a poté učiní rozhodnutí.

Jak lze izolovat pacienta v sanitním letadle?

Aby se zabránilo infekci, musí být pacienti s koronavirem přepravováni v izolaci. Za tímto účelem je sanitní letadlo vybaveno moderním izolačním systémem. Pacient leží pohodlně a bezpečně uvnitř systému. Je tam podtlak, který zabraňuje úniku viru ven. Ventilační systém s filtry zajišťuje, že je pacient zásobován kyslíkem, a neumožňuje šíření viru zatuchlým vzduchem.

Lékař může provádět všechny nezbytné lékařské zákroky prostřednictvím různých portů izolačního systému. Tím je zajištěna optimální péče o nemocného a bezpečnost všech zúčastněných. Díky naší mezinárodní síti můžeme také v krátké době poskytnout sanitnímu letadlu izolační systém.

I když je takový izolační systém určen pro pacienty průměrné stavby, nabízíme alternativu pro zvláště vysoké nebo těžké cestovatele, kteří by se do systému nehodili. V tomto případě lékařský tým nosí ochranný oděv, jak je v nemocnicích obvyklé. Infekce je vyloučena a zpětný transport může být proveden bezpečně. Tato varianta se používá především na krátkých trasách.

Zpáteční let soukromým letadlem pro pacienty bez příznaků

Někteří pacienti jsou zcela bez příznaků, i když měli pozitivní test na přítomnost koronaviru. U těchto pacientů je možný méně komplikovaný zpáteční let domů: Můžeme k tomu pohotově a nebyrokraticky poskytnout soukromé letadlo. Vzhledem k tomu, že pacient není doprovázen lékařským nebo nelékařským personálem, nemusí být přepravován v izolačním systému. Pohodlně sedí v kabině pro cestující a zůstává oddělen od pilotů. Po letu je kabina důkladně dezinfikována, aby nemohla infikovat další lidi.

Takový výlet se obvykle odehrává v dálkovém soukromém letadle, protože poskytuje dostatek prostoru, aby bylo možné izolovat infikovanou osobu. Díky tomu je toto řešení zvláště vhodné pro mezikontinentální lety.

Alternativní vrtulníky?

Repatriaci pacientů s COVID lze provést také vrtulníkem. I zde je pacient izolován a optimálně se o něj stará zkušený lékařský tým. Na rozdíl od sanitního letadla je zde obvykle možný přímý let z kliniky na kliniku. Relativně krátký dolet vrtulníku však znamená, že má smysl jej používat pouze na krátké vzdálenosti. Výsledkem je, že vrtulník je pouze vážnou alternativou pro vnitrostátní transferové lety nebo pro repatriaci pacientů ze sousední země.

Koronavirus: Kolik stojí doprava pacienta domů?

Za určitých okolností bude mezinárodní zdravotní pojištění pokrývat náklady na dopravu do vaší domovské země. Mnoho pojišťoven zasahuje, pokud v zemi bydliště není možné odpovídající zacházení. V tomto případě se hovoří o lékařsky nutné repatriaci. Pouze několik zahraničních zdravotních pojištění také pokryje náklady, pokud lze očekávat „pouze“ lepší výsledky léčby doma, ačkoli léčba může v zásadě probíhat také v zemi bydliště. Za tímto účelem musí pojistná ochrana zahrnovat také lékařsky smysluplné repatriace pacientů.

Pokud pojišťovna odmítne uhradit náklady nebo pokud není dostatečné pojistné krytí, lze náklady na přepravu pacientů nést také soukromě. V takovém případě můžete získat nezávaznou individuální nabídku od soukromých poskytovatelů služeb, jako je Centrum pro sanitní lety – bohužel neexistují žádné paušální ceny za lety leteckých záchranářů.

Výpočet nákladů zohledňuje přesnou trasu letu a požadovaný typ letadla. Důležitou roli hraje také naléhavost žádosti.

Vaše sanitka s Centrem pro sanitní lety

Zajistíme váš sanitní transport ze zahraničí ve velmi krátké době. Rovněž rychle poskytujeme sanitní letadlo nebo soukromé letadlo pro pacienty s koronavirem a zajišťujeme lékařsky bezpečnou cestu domů. Zbavujeme vás předem všech organizačních prací, organizujeme všechny potřebné pozemní transporty v sanitce jako součást naší služby „z postele do postele“ a koordinujeme časy vyzvednutí a předání. Vždy se můžete spolehnout na naše mnohaleté zkušenosti a naši mezinárodní síť.

Kontaktujte nás

Nerozumíte něčemu nebo nám chcete zaslat nezávazný dotaz? Pak nás můžete zkontaktovat každý den nonstop.

Kontaktujte nás