Pozitivní PCR test na dovolené: Co teď?

Doba čtení: 3 minut

V pandemii koronaviru je mnoho letů vázáno na podmínky: Pokud se chcete dostat do letadla, musíte v mnoha zemích předložit výsledek PCR testu – jak pro odlet, tak pro zpáteční let. Pokud je test před odletem pozitivní, je případ jasný: Testovaná osoba se musí cesty vzdát a jít do karantény doma. Ale co když je výsledek testu pozitivní před zpáteční letem? Vysvětlíme vám, co se stane po pozitivním PCR testu na dovolené.

Weltkarte mit Stethoskop

Zpáteční let musí být odložen

Začněme se zřejmým: nebudete moci uskutečnit plánovaný zpáteční let, pokud nemůžete ukázat negativní PCR test. Riziko nákazy pro ostatní cestující by bylo příliš velké. Musíte tedy odložit zpáteční let a zaplatit si novou letenku sami. Stát ani mezinárodní zdravotní pojištění sem nezasáhne.

Jste vázáni karanténními předpisy země pobytu

Nejlepší je zjistit si karanténní předpisy vašeho cíle cesty ještě před zahájením cesty. Nejpozději, když budete mít v rukou svůj pozitivní výsledek testu, měli byste pečlivě prozkoumat, co teď musíte udělat. Téměř ve všech zemích na světě jste povinni po dobu vaší infekce vstoupit do karantény. Způsob se však může výrazně lišit v závislosti na tom, kde se právě nacházíte.

Junge Frau mit Mundnasenschutz

Některé oblíbené destinace jako Mallorca mají poblíž letiště specializované karanténní hotely. Ale v jiných zemích jste zodpovědní za nalezení místa pro karanténu. Mnoho hotelů se nyní vyrovnalo se situací a ubytuje také pozitivní hosty, i když se přirozeně musí izolovat ve svém pokoji.

Kdo nese náklady za tuto karanténu, je upraveno odlišně v závislosti na zemi bydliště. Zdravotní pojištění a mezinárodní zdravotní pojištění nejsou odpovědné, protože pobyt v karanténě v hotelu není lékařskou službou. Žádnou podporu nelze očekávat ani z vaší domovské země. Zbývají tedy dvě možnosti: V některých případech nese země pobytu náklady na speciálně zřízené karanténní hotely. Za destinace, kde k tomu nedojde, je odpovědný cestující a může se pojistit specializovaným cestovním pojištěním proti koronaviru, které také kryje náklady na karanténu.

Karanténa by měla trvat asi 14 dní. Předpisy jednotlivých zemí se zde však také podrobně liší. V závislosti na zemi může být také možné „otestovat se zdarma“ negativním PCR testem před ukončením karanténní povinnosti.

Pokud jsou příznaky závažné, budete potřebovat lékařskou pomoc

Je samozřejmě žádoucí, aby vaše infekce měla mírný průběh. Navzdory pozitivnímu PCR testu je docela pravděpodobné, že zůstanete bez příznaků nebo se u vás projeví jen mírné příznaky, pro které nepotřebujete lékaře.

Existuje však také riziko, že se u vás v průběhu času objeví vážnější příznaky onemocnění. V takovém případě byste měli vyhledat léčbu u lékaře nebo v nemocnici. Nejlepší je zde získat informace předem, abyste v případě potřeby neztratili čas.

Můžete letět domů kdykoli – ale ne běžnou linkou

Existuje rozšířená mylná představa, že po pozitivním PCR testu jste uvízli v zemi a nesmíte ji opustit. To je v rozporu se skutečností, protože vám není dovoleno být přepravován běžnou linkou a po celou dobu cesty musíte zůstat izolovaní, abyste dodrželi karanténní předpisy. V závislosti na zdravotním stavu je možný zpáteční let soukromým letadlem nebo speciálně vybaveným sanitním letadlem.

Soukromý tryskáč

Bombardier Challenger 604

Pacienti bez příznaků mohou bez problémů letět zpět sami v soukromém letadle. Je možné zajistit dopravu na letiště a odbavení, abyste neměli přímý kontakt s jinými lidmi.

V samotném soukromém letadle zůstáváte sami v kabině pro cestující. Piloti jsou v kokpitu a servisní personál v tomto zvláštním případě není na palubě. To vám umožní splnit pokyny pro karanténu a přesto rychle, bezpečně a pohodlně cestovat domů. Samozřejmě se také postaráme o karanténní dopravu z letiště do vašeho domova.

Sanitní letadla

Pokud musíte zpáteční let provést pod lékařským dohledem, můžete cestovat leteckou záchrannou službou. Po celou dobu letu bude po vaší straně specializovaný letecký lékař. Na palubě je také moderní zařízení intenzivní péče, takže bezpečnému převozu pacienta nic nestojí v cestě. Samozřejmě můžeme zajistit i sanitní cestu na letiště a do místa určení ve vaší domovské zemi.

Existují dva způsoby, jak zajistit izolaci během letu. V případě lehkých nemocí nosí zdravotnický personál ochranný oděv, čímž se minimalizuje riziko infekce. V závažnějších případech a na dlouhých cestách používáme izolační systém, ve kterém může pacient pohodlně ležet. Lékařské porty umožňují lékařům kdykoli zasáhnout, zatímco podtlak uvnitř zajišťuje, že virus nemůže uniknout.

Cesta domů: Je možná sanitkou

Pokud cesta domů není příliš dlouhá, je jako další možnost přepravy k dispozici sanitka. Při jízdě vlastním autem nebo v půjčeném vozidle by došlo k porušení karanténních pokynů, je povolena izolovaná sanitka. Bezpečně se vrátíte domů v doprovodu zdravotnického personálu v ochranných pomůckách. Tým se také stará o vaše jídlo, abyste během celé cesty nemuseli opouštět auto.

Krankenwagen

Při posuzování, zda je možný transport sanitkou, hraje roli jak délka trasy, tak přesná trasa. Je-li vyžadován další dopravní prostředek, například trajekt, je sanitka vyloučena. Pokud jde o délku trasy, je třeba rozhodnout individuálně, s přihlédnutím k vaší obecné ústavě, zda je sanitka oprávněná. Pro člověka může být cesta z Paříže do Prahy problémem. Jiní by proto byli velmi stresovaní, i když byste měli odpočívat s korona diagnózou.

Centrum pro sanitní lety vás vezme domů

Po pozitivním PCR testu na dovolené se můžete spolehnout na Centrum pro sanitní lety. Zorganizujeme vaši rychlou a bezpečnou zpáteční cestu, abyste nemuseli strávit karanténu v rekreační zemi. Naše soukromé letouny a sanitky jsou pro vás po celém světě v akci a náš mezinárodní tým z vás organizační úsilí co nejvíce snižuje. Díky našim desetiletím zkušeností vás bezpečně přivezeme domů!

Kontaktujte nás

Nerozumíte něčemu nebo nám chcete zaslat nezávazný dotaz? Pak nás můžete zkontaktovat každý den nonstop.

Kontaktujte nás