Létání s dlouhodobým onemocněním COVID / POST-COVIDOVÝM syndromem

Doba čtení: 3 minut

Určité procento pacientů, kteří přežili onemocnění koronavirem, v důsledku toho trpí dlouhodobým COVID syndromem nebo post-COVID syndromem. Definice těchto poruch se liší, stejně jako symptomy. Bez ohledu na definiční jemnosti však mnoho pacientů s dlouhodobým onemocněním nebo post-COVID stojí před otázkou, zda mohou cestovat do rehabilitačního zařízení nebo letět na příští dovolenou bez hrozby zdravotních problémů. Rádi bychom vám tuto otázku objasnili.

Jaký je rozdíl mezi dlouhodobým onemocněním COVID a Post-COVID?

Tyto dva pojmy mají společné to, že se týkají příznaků, které se objevují dlouho po skutečném onemocnění koronavirem. Podle návrhu British National Institute for Health and Care Excellence (NICE) se stížnosti od čtyř týdnů po infekci označují jako dlouhodobé onemocnění COVID a od dvanácti týdnů jako post-COVID. Samozřejmě jsou zde zahrnuty pouze stížnosti způsobené infekcí.

Návrh NICE je mezinárodně uznávaný, a proto se používá v mnoha zemích – včetně Německa. Na druhou stranu v mediálních zprávách se často používá pouze jeden z těchto dvou termínů, protože obě nemoci se liší pouze v době mezi nimi a koronavirovou infekcí.

Jaké příznaky jsou možné?

Příznaky dlouhodobého onemocnění nebo post-COVID se velmi liší případ od případu. Mohou se objevit i později u pacientů s mírným průběhem koronaviru. To může zahrnovat jak nové potíže, tak zhoršení stávajících chronických problémů. Podle aktuální studijní situace je známo 203 stížností, které se samozřejmě nevyskytují u každého pacienta.

Postižena může být téměř jakákoli část těla, od bolesti hlavy až po necitlivost v noze. Mezi myslitelné projevy patří také problémy s pamětí, plicní či srdeční potíže, vypadávání vlasů nebo poruchy trávení.

Dlouhé příznaky COVID problematické pro létání

Samozřejmě, ne každý příznak dlouhodobého onemocnění nebo post-COVID je problémem, pokud chcete letět. Například vypadávání vlasů samozřejmě není překážkou. Rádi bychom uvedli některé z důležitějších příznaků, které mohou způsobit potíže během letu, aniž bychom tvrdili, že jsou vyčerpávající.

Dušnost a další plicní problémy

Během pravidelného letu se vzduch uvnitř letadla také ředí: V kabině cestujících je sice tlak vzduchu, který „pouze“ odpovídá podmínkám ve výšce kolem 2500 metrů, ale i tomu se tělo musí přizpůsobit. U zdravých pacientů se dýchání trochu zrychlí, aby plíce mohly nadále absorbovat dostatek kyslíku.

Pokud však trpíte dušností nebo jinými plicními problémy v důsledku dlouhodobého onemocnění COVID, nemusíte být schopni dostatečně zrychlit dýchání, a proto nedostáváte dostatek kyslíku. Pravidelný let by za těchto okolností byl extrémně nebezpečný, hrozí například hypoxie.

Ušní problémy

Každý cestující zná charakteristické praskání v uchu, kdy sluchová trubice vyrovnává tlak a přizpůsobuje se tak změněnému tlaku vzduchu. Pozor by si však měli dát ti, kteří v rámci dlouhodobého onemocnění COVID trpí bolestmi ucha nebo závratěmi. V případě problémů s ušima je možné, že toto vyrovnání tlaku již nefunguje kvůli otoku. V důsledku toho se bolest ucha během letu výrazně zhoršuje, takže je možné i poškození bubínku.

To neznamená, že každý problém s uchem související s COVID-19 vylučuje pravidelný let. Tyto příznaky byste však neměli brát na lehkou váhu a vždy je před letem zkontrolovat u lékaře.

Žaludeční a střevní problémy

Nevolnost a průjem jsou také možné příznaky dlouhodobého onemocnění COVID. Vzhledem k tomu, že se nejedná o nakažlivé gastrointestinální onemocnění, je obecně možný pravidelný let. Mějte však na paměti, že v letadle není tolik toalet a mohou být obsazeny, když je nejvíce potřebujete.

Navíc nevolnost a průjem jsou spojeny se zvýšenou ztrátou tekutin. V nejhorším případě se můžete během letu dehydratovat, protože suchý vzduch přispívá i k tomu, že máte v letadle zvýšenou potřebu tekutin. Pokud ale žaludek nespolupracuje, ztrátu tekutin nevyrovnáte. V konečném důsledku je za těchto okolností plánovaný let možný, ale nedoporučuje se.

Únava a vyčerpání

Pravidelný let je již namáhavá záležitost: Nejprve se musíte dostat na letiště, kde stojíte v různých frontách, než si konečně sednete do letadla. Po přistání budete muset projít výdejem zavazadel, než budete pokračovat do cíle.

Pokud již trpíte únavou a vyčerpáním, měli byste se alespoň vyvarovat zátěže z letecké dopravy, které se dá vyhnout. Za nepostradatelnými lety byste alespoň neměli cestovat bez doprovodu, abyste nemuseli veškerou námahu zvládat bez pomoci.

Alternativy k pravidelným letům

Pokud pravidelný let není možný nebo se nedoporučuje kvůli dlouhodobého onemocnění COVID, máte k dispozici i další možnosti letu.

Soukromý letoun

V soukromém letadle se do značné míry vyhnete stresu z pravidelného letu: Na každé trase si můžete zarezervovat přímý let a vyhnout se tak navazujícím letům. Odbavení na Terminálu všeobecného letectví je mnohem rychlejší a méně komplikované a čas zahájení si můžete libovolně zvolit. V neposlední řadě můžete využít i menší regionální letiště a často přistát blíže k cíli vaší cesty.

Tyto vlastnosti dělají ze soukromého letounu dobrou alternativu, pokud nejste příliš odolní kvůli dlouhodobého onemocnění COVID, ale jinak jste zdraví. Cesta soukromým letadlem je mnohem méně namáhavá, takže do cíle doletíte bez zbytečného stresu.

Pravidelný let s lékařským doprovodem

Pokud byste chtěli lékařský doprovod pro váš plánovaný let, může vám být poskytnut lékařský doprovod. Jedná se o lékaře nebo záchranáře, který se o vás bude během letu starat. Do letadla můžete nastoupit vsedě v business třídě nebo vleže na pohovce pro pacienty v ekonomické třídě.

Základním požadavkem je, abyste byli dostatečně zdraví pro plánovaný let. Problémy, které by pravidelný let ještě zhoršil, tento způsob cestování neumožňují. Konečné rozhodnutí o vaší schopnosti létat spočívá na samotné letecké společnosti. K tomu musíte doložit lékařskou zprávu nebo si nechat vyplnit formulář od svého ošetřujícího lékaře. Letecká společnost potřebuje 1–2 dny na kontrolu a poté se rozhodne.

Sanitní let

Pokud vaše příznaky znemožňují plánovaný let nebo jen chcete být na bezpečné straně, přeprava sanitním letem je obvykle vaší nejlepší volbou. Zde se o vás bude po celou dobu letu starat zkušený letecký lékař a může využívat vybavení, které se nachází i na moderní jednotce intenzivní péče.

Sanitní letoun navíc nabízí plnou flexibilitu soukromého letu: K dispozici je mnoho malých letišť a také velká mezinárodní letiště. Čas odletu navíc vychází z vašich potřeb, nikoli z hotových letových plánů.

Kontaktujte nás

Nerozumíte něčemu nebo nám chcete zaslat nezávazný dotaz? Pak nás můžete zkontaktovat každý den nonstop.

Kontaktujte nás